Opioidbrug blandt børn og unge
Der tegner sig et tydeligt billede af et bekymrende misbrugsproblem blandt børn og unge.
Mandag den 28.10.2024 kom Regeringen med sit udspil ”Ungdom uden opioider” (okt 2024).
Sammen med Rockwool Fondens tekniske note om Brugen af opioider blandt 15-19-årige, og sammenhængen med øvrig risikoadfærd og trivsel (okt 2024), tegner der sig nu et tydeligt billede af et bekymrende misbrugsproblem blandt børn og unge.
Af de knap 7.000 respondenter mellem 15-19 år finder Rockwool Fondens forskere, at lige over 4% har brugt opioider indenfor det seneste år. Der er i undersøgelsen flere unge, der har taget opioider end fx kokain, amfetamin eller MDMA. Opioiderne overgås kun af cannabis som 16,5% af respondenterne anfører at have taget indenfor det seneste år. Undersøgelsen kan desværre ikke påkalde sig et repræsentativt udsnit af de godt 350.525 unge mellem 15 og 19 år i Danmark, men ikke desto mindre peger undersøgelsen fra Rockwool Fonden på at der ikke længere er tale om en bekymrende tendens, en døgnflue, men snarere et alvorligt opioid problem.
Vi ser således flere forgiftninger, flere unge der har brug for hjælp i form af behandling, overdosisdødsfald blandt unge samt et stigende illegalt salg både online og i kiosker med en øget tilgængelighed til følge. Se TV2s reel her, om hvor let der kan skaffes stof på 15 minutter.
Regeringens udspil
Regeringens udspil rummer overordnet en flerstrenget indsats rettet mod:
- Forebyggelse
- Vidensformidling
- Behandlingstilbud
- Overvågning
- Hårdere straffe
Regeringens udspil viser med al tydelighed, at unges brug af opioider dækker over et komplekst og sammensat problem, der forventeligt vil skabe udfordringer i de hjælpesystemer som i dag håndterer udfordringer med opioider.
Som optakt til forhandlingerne om regeringens udspil afsættes der midler til et nationalt kompetencecenter for substitutionsbehandling, en styrket sundheds- og socialfaglig kommunal behandlingsindsats samt midler til skadereducerende tiltag.
Afhængighed af opioider
Selvom de fleste unge indtager opioider i pilleform og ligner de receptpligtige præparater fentanyl, oxycodon/oxycontin, tramadol, dolol, metadon, morfin og heroin (diacetylmorfin) er det langt fra sikkert at pillerne er ægte, hvis de ikke er købt med recept på et apotek. Og jævnfør Brugen af opioider blandt 15-19-årige, og sammenhængen med øvrig risikoadfærd og trivsel (okt 2024) er det Rockwool Fondens forskeres vurdering, at andelen af unge der tager opioider på baggrund af en recept er meget lav.
Brugen af opioider kan let føre til afhængighed efter en kort periode med fast forbrug og forsøg på at stoppe eller trappe ned forbindes således med en række ubehagelige abstinenssymptomer. Abstinenssymptomerne omfatter:
- Angst
- Indre uro
- Mavekramper
- Diarre
- Temperatur og blodtryksstigning
- Gaben
- Tåre- og næseflåd
- Forstørrede pupiller
- Svedudbrud
- Kulderystelser
- Smerter i muskler og led
Abstinenssymptomerne er som sagt forbundet med så stort ubehag at risikoen for at indtage opioider igen er høj. Dermed kan det være nødvendigt at få professionel hjælp til at stoppe brugen af opioider.
Opioidbehandling for børn og unge
Alle børn og unge i Danmark kan få lægelig og social behandling til at stoppe brugen af opioider.
Alle kommuner skal opfylde en behandlingsgaranti på 14 dage fra den unges henvendelse om at komme i behandling.
Det gælder både børn under 18 år, og unge mellem 18-25 år.
I KABS behandles børn / unge under 18 år i KABS Valby, og unge mellem 18-25 år kan også modtage deres behandling i KABS Gentofte og KABS Hvidovre.
I KABS kommer den unge til en samtale med såvel en socialfaglig behandler og en læge med henblik på at vurdere den unges behandlingsbehov. Det sker indenfor få dage.
Den unges behandlingsbehov afstemmes med den unges ønsker for behandling og matches med de faglige behandlingsmuligheder. Bopælskommunen træffer herefter afgørelse om behandling og betaler også for behandlingen, hvad enten den unge ønsker at benytte frit valg af behandlingssted i stedet for kommunens anviste behandlingstilbud.
Alt efter behandlingsbehov varer behandlingen typisk mellem 3-6 måneder ved lette behandlingsbehov og op til 12 måneder ved moderate til svære behandlingsbehov. Den unge fremmøder alt efter behov 1 til 3 gange om ugen til både sundhedsfaglige og sociale behandlingsaktiviteter. Behandlingen er koordineret med den unges øvrige aktiviteter.
I de første 2 måneder vil den unge gradvist blive trappet ud af opioiderne gennem såkaldt substitutionsmedicin, som ordineres af lægerne i KABS. Sideløbende vil den unge få tilbudt terapeutiske eller tematiserede samtaler med udgangspunkt i den unges mål og ønsker for behandlingen, sin trivsel og sit ungdomsliv.