Sundhed fra et brugerperspektiv

“I årevis har man set på, at stofbrugere i substitutionsbehandling bliver fysisk dårligere, og man har bare set det som en del af “gamet”, men langt det meste kan jo forebygges, og det gør man ikke rigtig noget ud af.

Mange stofbrugere orker ikke gå til egen læge, og det er også ubehageligt at blive konfronteret med, hvor dårligt ens helbred er. De fleste læger vil også hellere se skosålerne af os, for vi er jo nogle af de besværlige patienter. Der er en holdning om, at stofbrug er selvforskyldt, og så må man ligesom acceptere et skrantende helbred.
Jeg så gerne, at man i substitutionsbehandlingen en dag om ugen beskæftigede sig med lægelige ting i stedet for med substitutionsmedicin. Og så er der brug for mere oplysning. Når man f.eks. fixer sine metadon-tabletter, så sætter det sig i lungernes blodkar, og det gør vatrester også. Det er der ikke mange stofbrugere eller behandlere, der ved, men nogle ved det. Hvorfor hænger man ikke store plakater op med den oplysning? Man siger til folk, de ikke må fixe deres metadon, men man siger ikke hvorfor.

Jeg har selv fået KOL, og for mit vedkommende er det jo for sent. Men jeg vil gerne arbejde for, at man udleverer nikotinprodukter, når man udleverer metadon, for mange vil gerne holde op med at ryge. Vi ved godt, hvordan man dealer med en afhængighed, så vi har ikke brug for et kursus, men vi har brug for produkter, der kan hjælpe os. Og så ønsker jeg, at man oplyser mere om, nøjagtig hvad konsekvensen er ved f.eks. at fixe sine tabletter, samt reklamerer for den injicerbare behandling, der også findes”

– Anja Bloch, formand for Brugernes Akademi