Om børn og unge på KABS VIDENs Nationale Konference om Rusmidler 2024
Traditionen tro, har vi på KABS VIDENs Nationale Konference om Rusmidler 2024 fokus på børn og unges brug af rusmidler.
Til at rammesætte vores fremtidige udfordringer, har vi bedt strategisk direktør fra Altinget og Mandag Morgen Lisbeth Knudsen om at beskrive velfærdssamfundets vilde udfordringer. Her vil Lisbeth blandt andet komme ind på de unges mistrivsel. Sociolog Jakob Demant vil herefter underbygge de vilde udfordringer med sit oplæg om unges køb og salg af rusmidler på internettet og på sociale medier.
I hovedsporet om børn og unge, går vi i dybden med de mulige konsekvenser af en øget tilgængelighed og synlighed af rusmidler. Psykolog Silas H. Bengtson forklarer først om teenagehjernen og rusmidlerne og giver sit bud på, hvordan rusmiddelbehandlingen skal tilpasse sin ungetilgang. Herefter giver rusmiddelbehandlerne Stina Wexøe og Karin Eriksen fra KABS Stjernevangs Ungeteam et blik ind i behandlingstilgange, som retter sig mod den unges risikoprofil. Til sidst, får vi besøg af Kristin Arve som igennem 2023 har forsket i de svenske unges forsøg på at stoppe med brugen af Tramadol.
På konferencens anden dag, ser seniorkonsulent hos Anti Doping Danmark, Malene R. Johannisson, nærmere på, hvordan unges forestillinger om kropsidealer øger risikoen for en skadelig kropskontrol og en skadelig stræben efter den perfekte krop, som således kan resultere i Fitnessdoping. Hvor brugen af steroider tidligere var forbeholdt bodybuildere, ser vi i dag en bekymrende tendens til at unge i højere grad, er villige til at risikere helbredsmæssige konsekvenser ved brugen af præstationsfremmende lægemidler for at få den perfekte krop.
Vi skal også høre meget mere om Politiets forebyggelsesindsatser. I dette tilfælde handler det blandt andet om projektet ”Fra lommevending til behandling” – et projekt, som havde til formål at få flere unge i behandling på de kommunale rusmiddelcentre. Ditte Wesley Jensen var projektleder på projektet og deler i en parallelsession erfaringer om såvel de unge som samarbejdet med de kommunale rusmiddelcentre.
I oplægget ”Misforstået, fejlbehandlet og opgivet” forklarer psykolog Louise Friborg Andersen om de konsekvenser det kan få for de unge, hvis rusmiddelbehandlere forveksler tegn på autisme med manglende motivation, manglende resultater og udeblivelser i behandlingen. Louise tager udgangspunkt i sine egne erfaringer og kommer ind på behovet for kompetenceudvikling i forståelsen af autisme, hvis rusmiddelbehandlingen skal tilpasses effektivt til målgruppen.
Sidst men ikke mindst, slutter vi konferencen af med oplæg fra journalisterne fra henholdsvis TV2Kosmopol, Jakob Hybholt, som stod bag dokumentarserien ”Opioidpiller i skolegården” fra foråret 2023 samt DR, Jakob Weil, som stod bag den efterfølgende dokumentarserie ”Helt væk på piller” fra december 2023. Journalisterne giver os et indblik i det forbrug de unge har – og med til at perspektivere de danske unges brug har vi Kristin Arve, som sidste år kortlagde svenske unges vanskeligheder med at ophøre med brugen af Tramadol uden professionel støtte.