Psykiatri på KABS VIDENs Nationale Konference om Rusmidler 2024
Det er alment kendt, at psykisk sygdom og brugen af rusmidler er tæt forbundne på godt og ondt. Derfor får psykiatri også et stærkt spor på KABS VIDENs Nationale Konference om Rusmidler 2024.
På første dag er vi stolte over at kunne byde velkommen til psykolog, ph.d. og CEO i Treatment Innovations Lisa Najavits, som i de sidste 25 år har specialiseret sig i nye behandlingsmetoder til mennesker med PTSD og rusmiddelbrug. Lisa redegør for forskningens forståelse af PTSD og traumer og hvordan man kan behandle det.
Umiddelbart efter Lisa, er der mulighed for at vælge vores hovedspor om ”Psykiatri og voksne”. Her kan du få opdateret din viden om personlighedsforstyrrelser ved psykolog Anja Leavens, som først giver et kort oplæg om personlighedsforstyrrelser og derefter følger op med endnu et, mere dybdegående, oplæg om forståelse – og håndtering af mennesker med personlighedsforstyrrelser.
På andendagen fortsætter vi psykiatrisporet med et oplæg om udtrapning af psykofarmaka og dernæst psykedelisk behandling af såvel afhængighed som angst og depression. Psykiater og forsker fra Imperial College London David Erritzøe giver os et opdateret billede af psykedelisk terapi samt de neurobiologiske mekanismer der ligger bag. Herefter følger forsker og psykolog Anders Sørensen op med et oplæg om udtrapning af psykofarmaka med dosisreduktioner som til sidst er bittesmå! Rationalet bag Anders’ forskning er, at abstinenssymptomer ved for store dosisreduktioner (som ofte dikteres at præparatets form og styrke) kan blive en uoverkommelig barriere for helbredelsen.
I vores parallelsessioner er der mulighed for at komme tættere på en forståelse af en lang række psykiatriske tilstande. Direktør i ADHD foreningen forklarer i oplægget ”Det neurodivergente arbejdsmarked”, hvilke udfordringer mennesker med ADHD kæmper med og hvordan arbejdspladser med fordel kan få glæde af mennesker med neurodivergente hjerner. Ligeledes kommer speciallæge i psykiatri Charlotte Jokumsen og fortæller om de blinde vinkler og særlige udfordringer kvinder med ADHD kæmper med og hvad der skal til, for at tilrettelægge behandlingsindsatsen bedre.
I oplægget ”Misforstået, fejlbehandlet og opgivet” forklarer psykolog Louise Friborg Andersen om risikoen for, at rusmiddelbehandlere går galt i byen når de skal hjælpe unge med autisme. Hvis vi overser tegn på autisme, får vi ikke tilpasset behandlingen til målgruppen. Derved risikerer vi, at misforstå borgerens tilgang til behandling som manglende motivation, på grund af manglende resultater eller udeblivelser.
Også borgere med hjerneskader udfordrer vores behandlingstilgange i rusmiddelbehandlingen. Typisk profiterer målgruppen ikke som forventet, af metoder som motiverende samtale og kognitiv adfærdsterapi. I dette oplæg, deler neuropsykolog og VISO-specialist Lone Vesterager Martinus, ud af sin erfaring om, hvordan man skal forstå mennesker med hjerneskader og hvad man kan gøre for at tilrettelægge en god behandlingsindsats for dem.