International overdose awareness day

I dag er det International Overdose Awareness Day og verden over har forskere og meningsdannere på feltet derfor gjort opmærksom på de forsatte problemer med overdosisdødsfald verden over.

Det er 19. gang dagen, som blot forkortes IOAD, markeres. IOAD18 står naturligvis i skyggen af opioidkrisen i USA, som sidste år resulterede i op mod 72.000 overdosisdødsfald. IOAD18 omhandler ikke kun overdosisdødsfald forårsaget af opioider. I England er overdosisdødsfaldene i England og Wales steget markant for flere stoffer i løbet af de sidste 5 år ifølge Leicestershire Politi:

  • heroin er steget med 52%
  • fentanyl er steget med 241%
  • kokain er steget med 156%
  • ecstast er steget med 30%

Men det er ikke bare de mange dødsfald som er blevet problematiseret på denne dag. Det er også hvordan man verden over forsøger at gøre noget ved de mange dødsfald og andre steder ikke gør.

Afhjælpende eller forebyggende temaer blevet bragt op og diskuteret dagen igennem:

Uddeling af naloxone-kits delt ud til stofbrugere,

Betydningen af den forsatte stigmatisering og kriminalisering af stofbrugere,

Oprettelsen af flere stofindtagelsesrum,

Udvikling af substitutionsbehandlingsprogrammer

Uddeling af gratis værktøj

Tematikkerne er velkendte i DK omend ikke alle er afprøvet eller implementeret.

På denne dag er det derfor nødvendigt at gøre opmærksom på problemerne omkring stofindtagelsesrummet H17, som vi følger med stigende bekymring. En kort gåtur omkring Halmtorvet og bygningerne bag nr 15-17 idag vidner om en åbent stofscene som har udviklet ganske negativt. Det leder naturligvis til flere problemer for såvel stofbrugere som for københavnerne i almindelighed.