Stofmisbrug 2018 Blog


Opråb til Danmark: ”Få styr på jeres alkoholforbrug”

I en verden hvor nye stoffer bliver udviklet ugentligt og fremstormende teknologi giver os mulighed for at skaffe det på lettere og lettere vis, skulle man tro, at Danmark stod med en række nye udfordringer på stofområdet. Men ifølge Adam Winstock er det ikke de nye stoftendenser, vi skal være bekymrede for – det er vores alkoholforbrug.

 

I en international stofundersøgelse har Global Drug Survey, som er den største af sin slags i verden, over de seneste år fundet mønstre og nye tendenser i stofbrug verden over. Manden bag undersøgelsen, professor og psykiater Adam Winstock, forklarer, at der er nogle særlige steder, hvor Danmark skiller sig markant ud fra resten af verden:

 

”I er et af de lande i verden, som har den største forbrug af alkohol. Samtidig viser undersøgelsen, at der ikke er et ønske om at sænke alkoholindtaget eller holde op. Det er foruroligende,” siger stifteren af Global Drug Survey.

 

Ifølge Adam Winstock skyldes dette resultat, at danskerne har en ”sådan har det altid været indstilling”, hvor alkohol ikke er noget at være bekymret over:
”Nærmest alle andre lande tager alkohol seriøst, udover jer. Der er kun to lande i Afrika og så Danmark, hvis aldersgrænse for køb af alkohol er så lavt som 16 år. I er ude af trit med resten af verden, og jeg forstår ikke hvorfor.”

 

Stifteren af Global Drug Survey påpeger, at alkohol er ansvarlig for 4 % af verdens samlede sygdomsbyrde, og at højt alkoholforbrug forøger risikoen for hjertesygdomme, leversygdomme, depression, voldelig adfærd og 60 andre sundhedstilstande.

 

”Der er virkelig noget her, der ikke giver mening. Danmark er en succesrig, ressourcestærk, højtuddannet, pragmatisk land. Alt hvad I gør er nøje overvejet og evidensbaseret. Og så har I sådan en alkoholpolitik. Jeg er forvirret.”

 

Højt forbrug af cannabis med tobak

Et andet sted i undersøgelsen, hvor Danmark skiller sig ud, er ved vores høje forbrug af cannabis med tobak, hvor vi er rangeret som et af de højeste på listen. Samtidig svarer 44 % i undersøgelsen, at de gerne vil ryge mindre cannabis med tobak næste år.

 

”Det her viser den danske regering, at der er en stor gruppe mennesker, som anerkender de potentielle sundhedsrisiko, der er ved deres forbrug. Fra et folkesundhedsperspektiv skal den danske regering nu stille jeg selv det spørgsmål; hvad kan vi gøre for at fastholde den her motivation, og hvilke ressourcer, kan vi give dem?”

 

Fokus skal ændres

I modsætning til mange andre lande, heriblandt resten af Skandinavien, så bruger danskerne ikke the dark web særligt meget til at købe stoffer online. På samme vis er forbruget af nyudviklede stoffer i Danmark lavt. Derfor skal den danske stofindsats ”back to basics”, ifølge Adam Winstock:

 

”Metadon- og heroinbehandling er vigtigt, men der er kun omkring 15.000 under behandling i hele landet. Arbejdet med nyudviklede stoffer er også vigtigt, men der er så få, som bruger dem. I har flere hundrede tusind personer, som har et skadeligt højt forbrug af alkohol og måske ligeså mange, som er afhængige af tobak, fordi de ryger det med cannabis. Det er dé ting, som slår mennesker ihjel.”

 

Stifteren af Global Drug Survey slutter af med at sige: ”Start med de simple ting, Danmark. Everything else is pissing in the wind.”

 

 

Her skiller Danmark sig ud:

  • Danmark har et af det højeste forbrug af alkohol i hele verden
  • Meget få af respondenterne svarede, at de gerne ville nedsætte deres alkoholforbrug
  • Danmark har et af de højeste forbrug af cannabis med tobak i hele verden
  • 44 % af alle dem, som ryger cannabis med tobak, vil gerne ryge mindre i fremtiden. Det er det højeste tal globalt set.
  • Meget få danskere forsøger sig med ny-udviklede stoffer i et globalt perspektiv
  • Danskerne benytter sig meget lidt af ”the dark web” i forhold til vores skandinaviske naboer

 


Global Drug Survey har undersøgelser på 10 sprog, herunder dansk, og samarbejder med 20 medieinstitutioner og lande verden rundt. I april 2018 udkommer deres nyeste rapport om mønstre og stoftendenser i Danmark.


Email this to someonePrint this pageShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn