Ecstasy

Ecstasy er et syntetisk stof. Det kemiske navn er 3,4 methylen-dioxy-meth-amfetamin og forkortes MDMA. Ecstasy hører til gruppen af syntetiske stoffer, som laves i et laboratorium og går under kategorien designerdrugs.

Ecstasy er et hvidt pulver, som formes som små tabletter – ofte i sjove farver og med små logoer på (fx smiley’en). Nogle særligt stærkt belastede ecstasy-brugere opløser tabletterne og fixer det (injicerer) for hurtigere at få rusen. Ecstasy sælges nu mere og mere som pulver og kaldes oftere MDMA end Ecstasy selvom det er det samme stof.

I 1914 (første verdenskrig) blev ecstasy udviklet for at øge mæthedsfornemmelsen til soldater, dog uden ønsket effekt. I 1970’erne blev det populært som stof til psykoterapi hos en række psykiatere. Først senere konstaterede man den manglende effekt. I 1985 blev det forbudt i USA, fordi der er en række alvorlige bivirkninger. Siden har ecstasy gjort sig populært som illegalt rusmiddel.

I 1980’erne blomstrede tekno-musikgenren og fænoment med rave parties udviklede sig fra USA og England med rave parties. Ecstasy er tæt knyttet til disse fester, hvor det handler om at danse non-stop hele natten og alting sanses ekstra intenst; musik, dans og lyd.

 

Påvirkning – effekt

Ecstasy bliver optaget via mave-tarmkanalen og påvirker hjernens meget følsomme kemiske balancer. Det udløser bl.a. større mængder serotonin, som er det stof i hjernen der styrer vores velvære og glæde. MDMA og Ecstasy kan permanent skade den naturlige produktion af serotonin og dermed skabe grobund for depression.

Rusen kommer ca. ½ time efter indtag og varer typisk 4-6 timer. Mange føler sig opstemte, oplivede, energiske, kærlige og har lyst til at bevæge sig (danse til tekno) for at få følelsen af en ekstase. Ekstase hedder ecstasy på engelsk.

Når man tager ecstasy påvirker man sanserne. Mange oplever hallucinationer og ofte på synssansen. Hallucinationer er forvrængede sanselige oplevelser, som ikke er virkelige. Hallucinationer kan også være følelsen af forvirring, angst og forfølgelsesvanvid (paranoia).

Øget tolerans opstår, når kroppen vænnes til ecstasy. Større mængder ecstasy giver ikke tilsvarende større rus.

 

Bivirkninger og risici

Ecstasy har alvorlige bivirkninger og skjulte farer.

De umiddelbare bivirkninger kan minde om det vi kender fra amfetamin og kokain. Det er rastløshed, spændinger i kæberne, svedige håndflader, øget puls/blodtryk og manglende appetit.

Kroppen kan ikke justere temperaturen, som stiger. Kombineret med non-stop dans (fysisk aktivitet) er det et stort problem, at kroppen ikke kan mærke signalerne om basale behov: hvile, tørst og regulering af temperatur i kroppen. Det kan ende med en tilstand af hypertermi, som i værste fald kan give dødsfald. Hjernen, hjerte og lunger og lever påvirkes voldsomt. Man kan dø af dette. Paradoksalt nok kan man også dø af at drikke for meget vand, tage ecstasy og IKKE være fysisk aktiv samtidig.

Flash back er en anden alvorlig bivirkning. Man kan gen-opleve rusen med forstærkede forvrængninger (hallucinationer). Flash back kan optræde flere uger efter rusen og kan vise sig i kombination med angst og forvirring.

Efter en rus kan man føle sig deprimeret, fordi hjernens evne til at udløse serotonin er påvirket. Fagfolk mener, at ecstasy kan give varige skader på hjernen, fordi stoffet påvirker de mekanismer der styrer serotonin-produktionen. Bivirkninger kan også være søvnbesvær, angstanfald, motorisk uro, rastløshed, vrede og irritation og ikke mindst psykose og paranoia (forfølgelsesvanvid).

Ecstasy laves på illegale laboratorier. Det er farligt, fordi der ikke er nogen kontrol med stoffets kvalitet (ofte er det tilsat tilfældige stoffer). Du skal derfor vide, at du  ikke kan være sikker på hvad du spiser og hvordan det påvirker din krop.

 


Email this to someonePrint this pageShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kom i behandling

KABS  tilbyder behandling til dig der gerne vil kontrollere dit forbrug, reducere det eller helt stoppe med ecstasy.

Ring 45 11 75 00

Vi kan hjælpe dig, når festen har varet for længe.Afdelinger med fokus på bl.a. MDMA & Ecstacy-misbrug