Kokain

Kokain er et stof, som er lavet af kokaplanten og fås typisk som et hvidt pulver. Kokain påvirker centralnervesystemet og giver en øjeblikkelig lykke-rus, hvor man føler sig opstemt, energisk og fuld af selvtillid og kan det hele på ingen tid. Det er meget kompliceret kemi og kan have konsekvenser også efter endt misbrug.

Nogle bliver afhængige efter blot ét indtag og for mange, styrer kokainen hurtigt hele deres tilværelse.

Kokain er det mest afhængigheds-skabende rusmiddel og det slår endda heroin, som mange mennesker fejlagtigt tror, er ”det farligste stof” og ”så længe man ikke fixer heroin, så skal det nok gå.” Det er forsimplet og forkert.

Stoffet er også kendt under andre øgenavne som: Coke, coca, blow, crack, flake, snow og white.

 

Påvirkning og effekt af kokain

Kokain kan sniffes, spises/drikkes og fixes (injiceres). Det virker opkvikkende og stimulerende og rusen kan sammenlignes med amfetamin og ecstacy. Når man er påvirket føler man ikke sult, træthed, smerte men overbelaster kroppen. Folk, som er påvirket af kokain, vil typisk også få høj puls og større pupiller end normalt.

 

Bivirkninger og skjulte, alvorlige risici

Kokain er et farligt stof. Det kan skjule mange af de alvorlige bivirkninger, fordi man ikke ordentligt kan mærke sin krop og de naturlige signaler. Under rusen bliver signaler om for eksempel om tørst, træthed og hjertebanken fortrængt af følelsen af ’super-energi’ og det kan være farligt.

Jo mere du indtager desto større sus. Man kan få en overdosis og få psykotiske symptomer (akut kokain delirium), hvor realitetssansen er ude af spil og man kan sanse noget, som ikke er. Et af de værste symptomer er det såkaldte ”kokain insekt” (kendt som ”cocaine bugs”), hvor man føler insekter kravle under huden.

Det er set flere gange, at folk har boret, gravet og skåret i huden for at blive fri af insekterne – i psykotisk tilstand. Så kraftigt et stof er kokain også. Stoffet kan også skabe øget blodtryk, som kan resultere i hjertetilfælde.

Ved et jævnligt brug af kokain udvikler kroppen tolerans og får brug for mere stof for at opnå samme rus. Samtidig udvikler mange sensibilisering, som viser sig som en forøgelse af effekt; både rus og abstinenser, som altså bliver værre og værre for hver gang. Det kan fysisk vise sig som motorisk uro, rastløshed, søvnbesvær, rystelser i arme og ben eller egentlige kramper.

En anden ting mange glemmer er, at kokain er suverænt det stof, hvor der findes allerflest tilsætningsstoffer, ofte med meget uheldige bivirkninger.

 


Email this to someonePrint this pageShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Få gratis behandling

KABS tilbyder behandling til kokain-brugere.

Ring 45 11 75 00

Og hør hvordan vi kan hjælpe.

Der er også mulighed for anonym behandling.Afdelinger med særlig fokus på kokainmisbrug