Heroin

Heroin er et stof, som fremstilles af saften fra opiumvalmuen. Det fås som hvid heroin (sniffes, fixes) eller brun heroin (kaldet ”rygeheroin” fordi det ryges).

 

Påvirkning af centralnervesystemet

Heroin påvirker centralnervesystemet og giver en øjeblikkelig rus, en tilstand af uendelig eufori. Det var omkring 1-2 minutter, hvorefter kroppen sløves og man kan føle sig afslappet og aldeles ligeglad med alting (”kokse-fasen”). Heroin-påvirkningen varer i 4-6 timer, så indtræder eventuelle abstinenser, som kan sammenlignes med en virkelig hård omgang influenza. Det er utroligt ubehageligt.

 

Heroin tilhører familien af stoffet opioider, som stimulerer hjernens opioid-receptorer (en slags modtagere i hjernen). Det er opioiderne, som skaber afhængigheden. Opioid-receptorerne kan stimuleres ved at erstattet heroinen med et andet opioid-stof. Det er denne effekt man benytter i behandling af opioid-afhængighed, substitutionsbehandling. Morfin er et tilsvarende kendt opioid-stof, som er et smertedæmpende stof der ofte bruges i medicinsk behandling, men det er knap så stærkt som heroin og sådan måler man stoffernes potens, altså deres styrke.

 

Bivirkninger og risici ved heroin

Heroin er et hårdt stof. Når det sælges på gaden er det ofte blandet med andre og ukendte stoffer; det kan være sukker eller koffein og andre assorterede, kemiske stoffer. Der er en stor risiko for ”urent stof”, som kan være livsfarligt da du aldrig ved præcist, hvad du får og hvordan det er lavet.

Man bliver hurtig afhængig af heroin og det kan hurtigt svække ens hjerne, sociale liv, økonomi og generelle sundhed. Det kan være svært at skaffe 5-8-10.000 kr. hver måned. Mange heroin-misbrugere lever med øget risiko for vold, urene stoffer, sundheds-risici og markant øget kriminalitet og prostitution. Det er en konstant jagt på det næste sus, hvad enten det fixes eller ryges. Det er et stresset, belastende og farligt gaderæs og har ofte katastrofale omkostninger for det enkelte menneske – både hvad angår økonomi, følelser/belastning og socialt.

 

KABS Behandling og muligheder

Et voksende forbrug eller misbrug af heroin skal behandles.

 

KABS tilbyder substitutionsbehandling (erstatnings-præparater til heroin) til heroinbrugere/-afhængige. Både dig der synes, at det er ved at fylde for meget eller hvor heroinen pludselig fylder det hele og alting opleves kaotisk og akut. Måske du gerne vil stabiliseres, reducere dit behov for opioider eller helt trappe ud af afhængigheden.

 

Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning skal KABS altid først overveje substitutionsbehandling med den syntetiske opioid Buprenorfin (fx Subutex, Suboxone). Hvis det er uden effekt kan KABS vurdere om Metadon også skal afprøves.

Medicinsk behandling kommer altid sammen med en social indsats. Den sociale indsats afhænger af hvilke problemer du måske også har. Social indsats kan være alt fra praktiske ting og vejledning til sundheds-relaterede ting (blodprøver, EKG, sår, infektioner) eller hjælp til at finde rundt i de offentlige systemer, psykiatri osv.

KABS arbejder tværfagligt med en integreret behandling.

 


Email this to someonePrint this pageShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kom i behandling

KABS tilbyder lægeordineret heroin og er den ene af 2 klinikker på hele Sjælland.

Ring 45 11 75 00

Og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig eller én du holder af.

 


Afdelinger med særlig fokus på heroinmisbrug